17/09/2010

Hjelp!


Jeg kom jo plutselig på at jeg får jo permisjonspenger,
kan jeg åpne butikk på epla da??
Jeg vet at jeg kan ikke ta oppdrag på firmaet mitt som fotograf,
prinsippet er vell det samme...at man ikke kan både få
permisjonspenger og tjene penger samtidig..?? :(
Isåfall må butikken vente til etter nyttår:( Noen som vet?

8 comments:

 1. Oi.. der sa du noe.. :-o Kommer det ikke litt an på hva fortjenesten er..?
  Spent på om noen vet :-)

  ReplyDelete
 2. jeg vet ikke så mye om det. Men jeg tror du kan alltid ringe nav;) (å skrive mail hjelper ikke, jeg har prøvd det, de sender bare linker til nav-hjemmesida!)
  Men hos epla finner du informasjon om avgift:
  Må jeg registrere avgift, jeg lager jo bare ting på hobbybasis?
  "
  Dersom du bare lager ting på hobbybasis er du mest sannsynlig ikke avgiftspliktig. Da velger du "Ingen Avgift (0,0%)" på de produktene du legger ut for salg. For å bli avgiftspliktig må du omsette for 50.000,- i året, og du må være registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Les mer om MVA her."(spørsmål og svar)
  Så hvis du blir under de 50 000, så gjelder det som privat. Eller?

  ReplyDelete
 3. jeg tror dessverre ikke du har lov..:( et alternativ er å si til de som kjøper at du ikke fakturerer de før etter nyttår, men det er kanskje litt vanskelig med det systemet epla har? Evt. bruker du tiden frem til nyttår til å hekle/strikke/lage deg opp et lager og åpner med et BRAK med masse fine varer etter nyttår ;)

  ReplyDelete
 4. mener jeg har lest en plass at det er lovlig å selge ting man har laget opp til 50.000 ja:) så da kan du hvertfall starte opp? og se hvor langt du kommer før du evnt må skatte for det?
  ønsker deg uansett lykke til:)
  har selv vurdert å starte opp epla-butikk:) spennende greier:)

  ReplyDelete
 5. Tror det er lov, i forholdt til den regelen folk snakker om over her!
  Er i hvertfall veldig mange som er ute i permisjon som selger ting på epla vet jeg...

  God helg!
  Hilsen Stine

  Bli med på give away hos meg da vel ;)

  ReplyDelete
 6. Det går en grense mellom det som kalles hobby og det som kalles næring. Jeg mener at så lenge du tjener under 50 000 kroner i året på en aktivitet, så kan det kalles hobby. Overskrider du dette går du over i å ha en virksomhet, og da bedriver du i praksis en liten arbeidsplass og må både registrere et ofretak og begynne å skatte. Det er først da det blir ulovelig å kombinere med permisjon, mener jeg.

  Alinn er en god kilde: https://www.altinn.no/no/hjelp-til-regelverk/starte-bedrift/for-du-starter/minste/naringsvirksomhet/

  Så er det noe som heter gradert uttak for selvstendig næringsdrivende. Noe jeg aner at du er? I så fall, kontakt Nav :)

  ReplyDelete
 7. Tusen takk snille dere for gode råd!! Jeg skal ringe Nav på mandag(men usj haaater å ringe de for det tar et halvt liv å finne ut av ting virker det som;P)Sier ifra om hva svaret blir, regner med at det er fler der ute som lurer på det samme!:*

  ReplyDelete
 8. Kommer an på om det du driver med er "næring" eller "hobbybasert" (gjett om jeg har vært gjennom den der smørja selv... og har prøvd å finne svar uten å gjøre det. Så lenge du holder deg under de 50.000 så skal det gå bra, det er ikke så mange månedene igjen av året heller.) Så det blir et tolkningsspørsmål. Hvis du har opprettet et foretak så blir det jo en egen selvangivelse som skal fylles ut. Tviler på at folk flest på epla gjør ting etter boken.

  Ga noe av dette mening? Jeg er nok litt i ammetåke om dagen... huff.

  ReplyDelete